3 Aralık 2012 Pazartesi

AMERİKA YAZI DİZİSİ-UTAH

İsmindende anlaşılacağı gibi UTAH (Ute=Dağların Halkı) dağlarla çevrili ve iklim açısından bizim ege-iç anadolu karışımı bir eyalettir. Burada ki ziyaretimiz, eyaletin başkenti Salt Lake City'e oldu.

Havaalanı bizim Esenboğa'dan (eski hali) hallice büyük. Çok kalabalık bir hava trafiği olmadığı için indiğiniz zaman bavulunuzu rahatlıkla bulabilirsiniz ve telaş içinde koşuşturmak zorunda kalmazsınız. Neyse gelelim bizim hikayemize.


Bavulu bulduk, ilk iş AVIS'ten araba kiralamak. Ardından şehir turuna çıkış..

Her şeyden önce, mantığımız (iyi anlamda), hareketlerimiz, sıcak kanlılığımız ve MİDEMİZ ile birer Türk genciyiz =) Yola çıkarsın, yemek yersin, son sigaranı SON ANONS'da içersin herkes yerleşmişken uçağa en son binersin ve tabi ki iniş zamanı bavulunu alırsın ve kendini rahat düşünmek için (!) açık havaya atarsın =) Açık havadasındır, bir elinde makineden alınmış taze ve şekerli sıcak çikolata bir elinde ''beyin açıcı'' (!). Alternatifler belli, ama bir kere memnun kaldın mı başkasına gerek yok dersin ve girersin Avis Oto-Kiralama şirketine. Arabayı aldın, şehir turu için navigasyon cihazıda var. O zaman kim tutar seni. Havaalanından çıkıyorsun ve ilk manzara ile şoktasın; ''simcity'demiyim ben biladerr'' diyerekten şehrin ne kadar düzenli olduğunu görünce ağzın açık kalıyor. Alışveriş merkezleri, Yönetim binaları , The University of Utah Stadı ve Energy Solutions Arena dışında her yer 2-3 katlı. Eee madem bu kadar açık seçik ortada bir şehir var, kapat navigasyon cihazını ve sür gönlünce =)

İlk durak; The University of Utah Amerikan Futbolu Stadyumu. Muhtemelen Türkiye'de bunun ayarında 2 ya da 3 stat vardır. Kaldı ki burası üniversite stadyumu ve bunun çok daha büyüklerini başka şehirlerde görmekte mümkün. Açıkçası spora (aslında eğitime) yapılan bu yatırımı görünce iç çekmekten başka bir şey gelmiyor elinizden. Saha, maçlar ve hafta sonu dışında ziyaretçilere kapalı böyle olunca biz de fotoğrafımızı dışarıda çektik mecburen =( Hemen yanında meşhur spor mağazası ''Dick's Sporting Goods''. İşte Amerika'da amatör ruhun en belirgin özelliği burada resmediliyor. Dick's Sporting Goods mağazasını Amerika'da bir çok eyalette ve şehirde bulmanız mümkün. Her mağazanın birbirinden ayrı özelliği ise; bulunduğu şehre veya eyalete ait olan takımların ürünlerini ağırlıklı olarak satmasıdır. İçeriye giriyorsunuz her yer kırmızı-beyaz. NFL takımlarının formlarından çok kısıtlı sayıda varken, raflar Utah Üniversitesi ve Utah Jazz formaları ve ürünleriyle dolu. Bizim rengimiz mavi olduğu için buradan ufak tefek eşyalar alıp çıkıyoruz =)

Utah Jazz taraftarı olmasam da, bu (Karl Malone, John Stockton ve Jeff Hornacek) isimleri her zaman hatırlayacağım basketbol ustalarının evi; Energy Solutions Arena. Salonun girişinde efsanevi oyuncuların birebir ölçülerde heykelleri sizleri fotoğraf çekmeniz için bekliyor. Hediyelik eşya, forma ve aklınıza gelebilecek her türlü Utah Jazz ürününü buradan temin edebilirsiniz. Şehrin tam ortasında ulaşım sıkıntısı olmadan maçları izleyebileceğiniz muhteşem bir lokasyona dikmişler salonu. Merdivenlerinde, tribünlerde, heykellerle ve karşı kaldırımdan bile çekeceğiniz her türlü fotoğraf size güzel bir anı olacaktır.

City Creek Center alışveriş yapmak için şehrin en gözde yerlerinden bir tanesidir. Kafeler, restoranlar ve bir çok ünlü mağazayı iç içe bulabilirsiniz. Özellikle parfümeri ve lüks markaların çoğunlukta olması sizleri outlet center'lara itebilir ama yinede uğrarsanız pişman olmazsınız.

Salt Lake City'nin başka bir özelliği ise muhafazakar bir şehir olmasıdır. Liqueur Shop'lar dışında marketlerde alkol satışı için belli bir sınırlama var. Tam olarak açmak gerekirse alkol oranı %4 ten fazla olan içkileri her yerde bulamazsınız. Ayrıca suç oranı oldukça düşük ve Mormon Tarikatı üyesi insanların en kalabalık olduğu şehir burasıdır. Kendilerine has özellikleri ile yaşamakta olan bu insanların inanışına göre alkol almak yasaktır.




Bu şehir;
-Çalışmak için ideal (Çok para harcamazsınız ve ikinci işi bulmakta sıkıntı çekmezsiniz)
-Gezmek için güzel (Kısa zamanda görebileceğiniz bir çok yer var ve hepsi birbirine çok yakın)
-Yaşamak için idare eder (Sıradan bir hayatınız olabilir ama düzenli olmayı seviyorsanız burası bir numara)


Bir sonra ki yazı için bu kadar beklemek zorunda kalmayacaksınız söz veriyorum =)

**Kısa ve öz bir anlatım oldu. Salt Lake City bundan ibaret mi ? EVET =) Ama Utah eyaletinde gezilecek ve anlatılacak bir çok doğa harikası yer var. O yüzden yolunuz bu taraflara düşerse sadece Salt Lake City ile yetinmeyin.


Video Utah eyaletinde gezebileceğiniz doğal parkları göstermektedir. Mükemmel bir müzik ve görsel uyum!



Sevgiler.

Yiğithan Erdoğan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder