16 Temmuz 2014 Çarşamba

Paris ve Makaron - Bölüm 1

Sönmeyen ışıkları ve keman sesli sokakları ile Paris..

Nasıl ulaştık ? Ne kadar ödedik ?

Paris'te iki tane uluslararası havaalanı bulunmaktadır. Bunlar ; Charles de Gaulle ve Orly'dir. Ulaşım oldukça kolay. Ben Charles de Gaulle'de indim ve izlediğim yol şu şekilde:

-Terminal 1'den, Terminal 3'e geçen Shuttle Tren'e biniyorsunuz (ücretsiz - havaalanı içi ulaşım) ve Terminal 3'den RER B trenine binip ulaşmak istediğiniz metro hattında inerek metroya aktarma yapıyorsunuz. Evet oldukça karmaşık gözüküyor fakat emin olun bunu ya ilk gün çözersiniz ya da metroya binmek kabus olur :)

Örnek-1 (Havaalanından Champs Elysess'e gidiş)

*1 = Charles de Gaulle RER B trenine biniyorsunuz,
*2 = Chatelet Les Halles ' de inip kırmızı hat yani son durağı A1-A3-A5 olan metroya biniyorsunuz,
*3 = Charles de Gaulle Etoile durağında indiğiniz zaman Champs Elysees'in tam ortasında inmiş oluyorsunuz.



































Ulaşım için dikkat etmeniz gerekenler:
Havaalanından merkeze gitmek için RER bileti almanız gerekiyor ve yaklaşık 10-12 € civarında. Size tavsiyem 5 günlük metro bileti almanızdır. Yaklaşık 25-28 € ama oldukça ekonomik. Biletler çok küçük olduğu için kaybolma riski yüksektir aman dikkat!

Nerede kaldık ? Ne kadar ödedik ?

Konaklama yerini merkezden seçin! Pahalı değil, sadece biraz erken davranmanız gerekiyor. Ben Mayflower Hotel'de kaldım. Rue Washington'da Champs Elysees'de yer alıyor yani şehrin kalbinde. 4 gece 5 gün için iki kişilik odaya 450 € ödedim ve bir daha gideceğim zaman yine aynı oteli tercih edeceğim. Reklama gireceğini biliyorum ama en iyi seçenekleri daima booking.com'da bulabileceğinizi hatırlatırım. 4 ay önceden planlanmış bir Paris seyahati, uçak biletleri ile beraber size kişi başı 500 €'ya mal olabilir sadece.

Gezmek, Tozmak, Fotoğraf Çekmek, Tatmak, vs.. Nerede ? Ne kadar ödedik ?

Cumartesi günü 10:30 gibi otele giriş yaptık ve önceden belirlemiş olduğumuz gezi planına sadık kalacak şekilde en yakındaki lokasyonlardan gezimize başladık:

1- Zafer Takı (Arc de Triomphe)


Otele 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde olan Zafer Takı şehrin tam ortasında adeta kutup yıldızı gibi duruyor. Kaybolanlar için en iyi başa dönme yeri. Metro ile gitmek isteyenler La Defence durağında inerek tam önüne ulaşmış olacaklar. Zafer takının en üstüne çıkmanın bedeli 11 €, ''Sim City'' oyunun gerçek halini görmek paha biçilemez. Kesinlikle tavsiye ediyor ve hatıra parası almayı unutmayın diyorum.

Fotoğrafta görmüş olduğunuz noktadan başlayıp Champs Elysees'in sonuna kadar yürüdüğünüzde dönme dolap göreceksiniz (Hala duruyorsa) ona mutlaka binin ve benim yaşadığım mide bulantısı ve romantizmi bir arada yaşayın. Yoksa boş yere gelmiş olursunuz Paris'e :)








2-Eyfel Kulesi(Tour Eiffel)

Champ de Mars metro durağında indiğinizde, bütün heybeti ve ihtişamı ile Eyfel Kulesi sizleri karşılıyor. Wikipedia'dan bakıp; uzunluğunu, kim tarafından yapıldığını ve kaç yılda tamamlandığını yazmayacağım tabi ki. Herkesin merak ettiği konu :

-Kaç saat sıra beklerim ? (Ortalama 45 dk. 1 saat, erkenden gitmenizde fayda var, ya da sabredip akşamın karanlığında çıkıp şehrin tüm ışıklarını ayaklarınızın altına alabilirsiniz) 

-Ne kadar Öderim ? (3 kat çıkabiliyorsunuz. 1.kat 4.90 €, 2. kat 7.90 € ve 3. kat 12 €. Ucuz diyerek 1.kata çıkmayın hiç bir manzarası olmayan binadan farkı yok. 2.kata çıkın orada şehrin tadını çıkarın ve her binanın nasılda elle çizilmiş gibi olduğunu seyredin, ardından aradaki farkı ödeyerek 3.kata çıkış yapabilirsiniz ve burası zamanın durduğu yer olarak hafızanıza kazınacaktır)

İnsanın beyni uyuşuyor tabi ve kendinizi ister istemez hediyelik eşyaların satıldığı bölümde bulup çin malı kulelere onlarca euro verirken bulabilmeniz kaçınılmaz olabilir. Unutmayın ki çok fazla anlamı olmayan magnet ve minyatür kuleleri seyyar satıcılardan alabilmeniz mümkün.

*Birinci gün yol yorgunuyuz bu kadar yeter dedik ve acıktık. Durağımız Champs Elysees. Adını unuttuğum bir pizzacı var. Hatta iki tane var karşılıklı ama biz tek katlı olana (küçük olana) girdik. Dünyanın en iyi pembe şarabı ve pizzasına 28 € (toplam) verip harika bir yemek yedik. Ortaya konulan zeytin yağı sosunu mutlaka deneyin !! İkinci güne geçiyoruz..



3- Sen Nehri Tekne Turu

Paris gezisinde yaptığım en büyük hata, 2 günlük değil 1 günlük bilet almak oldu. Hop on - Hop off dediğimiz her durakta inip istediğiniz duraktan tekrar bindiğiniz tekne turu sizi görmeniz gereken bütün lokasyonlara götürüyor. 1 günlük bilet bedeli 15 €, 2 günlük bilet bedeli ise 18 €. 

Tour Eiffel'den başlıyoruz, ilk hedefimiz Notre Dame olduğu için Orsay müzesini ve Hotel des Invalides'i es geçerek Notre Dame'de iniyoruz. Burası sizi 12.yüzyıla götürüyor ve zamanın akışında adeta ayin yaparcasına geziyorsunuz. Öncelikle belirtmeliyim ki, Notre Dame'i gezmek ücretsiz, ama eğer üst katlara çıkacaksanız hatrı sayılır bir sıra beklemek gerekiyor ve 5-6 € luk bir ücretle merdiven çıkarak üst katlara ulaşabilirsiniz. Notre Dame'in bulunduğu bölgede hediyelik eşya satan küçük butikler ve 15-20 metre karelik şirin restoranlar bulacaksınız. Hediyelik eşyalarınızı buradan almanızı tavsiye ederim. 20 dakika'da bir gelen bota binip bir sonraki ineceğiniz yere gidebilirsiniz. Tabi 20 dakika yetmeyeceği için size tavsiyem 1 saat sonra gelecek olana binerek Louvre Müzesine gitmeniz olacak. Louvre Müzesi'ne gidecekseniz mutlaka erken gidin. Bilet sırası sizi bu ziyaretten vazgeçirebilecek derecede kalabalık olacaktır çünkü. Lakin biz vazgeçtik ama en azından birazda olsa gezme fırsatımız oldu. Buradan yürüyerek Arceveche köprüsüne gidiyoruz. 500-600 metre nehir kenarından yürüyerek ulaşabilirsiniz ve gerçekten sanat eseri olan demir yığınına bir katkıda sizden gelebilir. Öncelikle köprü üzerinde asma kilit satanlardan kilit alın ve üzerine isminizi-tarihi yazarak köprüye asın. Ardından anahtarını nehre atarak aşkınızı ya da dileğinizi ölümsüzleştirin. Tema tamamen bu şekilde:) 


Paris tek bir sayfa ile anlatmakla bitmez. Ne sizleri sıkmak isterim ne de bilgilerimin hepsini bir anda tüketmek isterim :) Önümüzdeki hafta Galeries Lafayette, Sacra Coeur, Muhteşem MAKARONLAR ve daha bir çok lokasyon ile görüşmek üzere..