29 Temmuz 2013 Pazartesi

İNGİLTERE VİZESİ İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

İngiltere vize başvurusu için bu yaz rekor bir başvuru sayısı yaptım ve yapmaya devam ediyorum; kendi adıma =) (136 vize başvurusu, 124 kabul ve 12 ret) 




Öncelikle gerekli olan belgeleri sıralamak gerekir :

-İngiltere'ye gideceğiniz tarihten itibaren en az 6 ay geçerli Pasaport (Aslında yazmaya gerek yok ama olsun, nelerle karşılaşıyoruz bir bilseniz)
-Nüfus Kayıt Örneği (Nüfus müdürlüklerinden alınabilmektedir)
-Otel ve Uçak rezervasyonları
-İngiltere'de bulunacağınız süre boyunca size yeterli olacak parayı gösteren GÜNCEL banka hesap dökümü (otel ve uçak bilet ücretleri, yaşam giderlerini karşılayacak bir meblağ)

-Özel Sektör çalışanı veya şirket sahibi iseniz;
1-Firmada çalıştığınıza dair iş yazısı (Şirket sahibi iseniz doğal olarak gerek yok)
2-Son 3 aylık maaş bordrosu (Şirket sahibi iseniz, şirket hesap dökümleri) 
3-Şirket imza sirküleri
4-Şirket Faaliyet Belgesi
5-Şirket Vergi Levhası
6-Ticaret Sicil Gazetesi
7-SSK Belgeleri (İş yeri sahibi iseniz, bağkur belgeleri)

-Devlet Kurumunda çalışıyorsanız;
1-Kurum Kartı veya kurumda çalıştığınıza dair belge
2-Maaş Bordrosu
3-SSK belgeleri
4-İş yerinden alınacak izin belgesi (zorunlu değil ama alınabilirse destekleyici olur)

-Emekli iseniz;
1-Emekli maaş bordrosu
2-SSK Emekli Yazısı
3-Emekli kimliği (Var ise)

Bunları dışında araba ruhsatı, arsa veya ev tapusu başvuruyu güçlendiren belgeler olacaktır. Eğer size aileniz sponsor olacaksa yukarıdaki belgeleri eksiksiz toparlamanız gerekmektedir. Öğrenci iseniz; öğrenci belgesi ve transkriptinizi, mezun iseniz; geçici mezuniyet belgeniz veya diplomanızı MUTLAKA evraklara dahil etmelisiniz.

Eğer Dil eğitimi ya da Lisans/Yüksek Lisans başvurusu yapıyorsanız :
-İngiltere'den gelecek olan okul evrakları
-Konaklama detayları
-Lise diploması ve transkript (Lisans başvurusu yapanlar için)
-Üniversite diploması ve transkript (Yüksek Lisans başvuruları için)
-Yeterlilik sınav sertifikaları (Lisans veya Yüksek Lisans başvuruları için IELTS ya da TEOFL sınav belgeleri)

Yukarıda belirtilen evrakların hepsi eksiksiz olarak danışmanınıza iletilmelidir. Bunların çevirileri yapıldıktan sonra, başvuru formunuz ile birlikte size eksiksiz olarak evraklarınız verilecektir. 

İngiltere vizesinde PÜF NOKTALARDAN bir tanesi orada bulunma amacınızı EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE belirtmek olacaktır. Eğer üniversite öğrencisi iseniz, akademik kariyerinize İngiltere'de bulunmanızın ne kadar faydalı olacağı forma yazılmalıdır. Eğer özel sektör çalışanı iseniz, iş hayatınızda kariyerinizde İngilizce eğitiminin önemi vurgulanmalı ve alınabiliyorsa iş yerinden İngilizce eğitimi sonucunda pozisyonunuzda terfi olunacağı belirtilmeli. Devlet kurumu çalışanı iseniz, vize almanız çok yüksek ihtimal zaten ama konuşma becerilerinizi geliştirmek için İngiltere'de bulunacağınızı vurgulamanız gerekmektedir. 

Diğer bir PÜF NOKTA ise banka hesaplarınızda bulunan ücret olacaktır. Hesaplarınız mutlaka hareketli olmalı ve orada kalacağınız süre boyunca herhangi bir para sıkıntısı yaşamayacağınızı kanıtlamalısınız. Vize başvurusundan 1 ay ve daha önce yatırılmış olan yüksek meblağlar şüphe yaratacak ve vize reddi almanıza sebep olacaktır. Örneğin, banka hesabınıza bir anda 10.000TL'lik bir giriş yapılmış ise bu 10.000TL'nin kaynağını göstermek zorundayız. Araba satışı, arsa satışı veya bir taşınmazın satışı ile bunu gösterebiliriz. Satış sözleşmeleri tabi ki evraklara koyulmalıdır.

Birinci derece akrabalar dışında size sponsor olacak bir akrabanız olacak ise; o kişinin nüfus kayıt örneği mutlaka alınmalıdır. Örneğin ; sponsorunuz enişteniz olacaktır. Ablanızın veya kız kardeşinizin nüfus kayıt örneği, eniştenizin nüfus kayıt örneği ve evlilik cüzdanları mutlaka evraklara koyulmalıdır. Aynı şey amcanız veya 2.dereceden bu tür akrabalarınız içinde geçerlidir. 

Her ülkede olduğu gibi en önemli olan şey, onları (konsolosluğu) Türkiye'ye döneceğinize ikna etmektir. Bunlarda ancak sağlam evraklar ile oluşturulabilir. Herhangi bir mesleği olmayan veya açık öğretim öğrencisi olan başvuru sahiplerinin vize reddi almaları olasıdır. Fakat güçlü bir başvuru dosyası ile bu kişilerde rahatlıkla vize alabilmektedirler.

Son olarak; sponsor olacak kişi kira gelirleri ile geçimini sağlıyorsa, kira sözleşmeleri evrakların içine mutlaka koyulmalıdır. Sözleşmelerde ev adresi ve kira bedeli açıkça belirtilmelidir. Ve kirada olan ev veya taşınmazların tapuları mutlaka evraklara dahil edilmelidir.

Bilmeniz gereken teknik bilgiler
1-Vize başvuru ücreti = 135 $ (Geri iadesiz)
2-Fotoğrafı başvuru merkezinde çekiyorlar bedeli = 5-10 TL
3-Başvuru esnasında 4-5 saniyelik videonuz çekilmektedir
4-Başvuru merkezine randevu saatinizden en geç 10 dakika önce hazır olmanız gerekmektedir
5-Randevunuza geç kaldıysanız ve şehir dışından geldiyseniz mutlaka uçak veya otobüs biletlerini kapıda gösteriniz


Şimdilik bu kadar. Her türlü sorunuz ve danışmanlık hizmetleri için yigithan.erdogan1985@gmail.com adresine e-mail atabilirsiniz. 

Gelecek hafta Schengen ülkeleri vize prosedürünü yazacağım. Kolay bir vize türü olsa da her ülkeye ait ayrı kurallar bulunmaktadır. Bunlar dikkatlice irdelenmelidir. 

Sevgilerle,

Yiğithan Erdoğan