26 Haziran 2012 Salı

Amerika Yazı Dizisi - FLORIDA

Türkiye'de denize inelim, sahile gidelim veya ''güneye inelim bu yaz'' anlayışı ne ise.Amerika'da ki Florida anlayışı da odur. Muhteşem sahiller, gösterişli dükkanlar ve kıpır kıpır publar..Her şehri gezilmesi gerekir diye düşünülse de favori tabi ki Miami'dir. Eyaletin en büyük şehri ise Jacksonville'dir. ''Where the Florida begins'' kısacası; Florida'nın başladığı yer. Şehir Florida'nın en kuzeyinde yer almaktadır ve Amerika'nın en büyük yirmi şehrinden birisidir. Açıkçası gezmediğim bir yer olduğu için çok fazla bilgi veremeyeceğim ama şehrin en cazip yanlarından birisi de Amerikan Futbolu Ligi (NFL) takımlarından Jacksonville Jaguars takımı burada yer almaktadır ve NFL takımına sahip olan bir şehrin en değeri paha biçilemezdir. 

Jacksonville'den aşağıya indikçe bilinen ve daha çok ziyaret edilen şehirlere yaklaşıyorsunuz. İlk durağımız Orlando ve akla ilk gelenler tabi ki ; Universal Studios, Walt Disney World ve SeaWorld olacaktır. Universal Studios tabi ki en az 2 gün gezilmesi gereken bir dünya harikası fikrimce. Dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da kombine bilet almanız yararınıza olacaktır. Macera Adaları ve Stüdyolarına tek günlük girişin fiyatı yaklaşık 120 $ iken, 2 günlük bilet alırsanız 140 $'a gelmektedir. Birinci gün Macera Adaları ve ikinci gün Stüdyoları gezebilirsiniz. Macera Adalarında, Hulk Coaster'a binmeden turunuzu tamamlarsanız gerçekten çok şey kaybedersiniz. Ayrıca burası Amerika'nın en turistik yerlerinden biri olduğu için mutlaka planlarınızı iyi yapmanız gerekir. Örneğin SeaWorld günde sınırlı sayıda ziyaretçi almaktadır. O yüzden biletleri online olarak önceden almanız sizin yararınıza olacaktır. Bir de, SeaWorld'de yanınızda eğer yedek tshirtünüz yoksa en öne oturmanızı tavsiye etmem :) Ya da oturun nasıl olsa hava sıcak :) Universal Studios'da Beetlejuice gösterisi çocukça gelecektir ama yinede keyifli ve tavsiye edilir bir gösteri. E.T macera turu hoşunuza gitmeyebilir ama gerçekten uçmak isteyenler için iyi bir fırsat olabilir. Bütün bu saydıklarım bir yana, Orlando'da ki favori coaster'ım tabi ki Revenge of The Mummy. Ateş toplarının size geldiğini görüp kafanızı eğilmezseniz gazoz ısmarlarım :) Şaka bir yana, hiç korkmam diyen herkes burada muhakkak irkilecektir. Eğlence parkları, turistik yerler iyi hoş tabi ama bunlara yakın olup da çok maliyetli olmayan oteller beş ay önceden full dolmaktadır. O yüzden siz en iyisi Universal Studios alanı içinden uzak olan Hotel Plus ya da Orlando International Resort'tan geceliği ortalama 80 $'a yer ayırtın. Zaten şehir merkezine her yarım saatte bir Universal Studio servisleri kalkmaktadır. Orlando gezerek bitmedi yazarak hiç bitmez, o yüzden şimdi ki durağımız Miami..


Miami bilindiği üzere, dünyanın en gözde tatil ve plaj şehirlerinden birisidir. Her şey son model, her yer pahalı ve herkes gösterişli. Sahilde son model spor arabalar moralinizi bozmasın çünkü eğer yaşınız 25 üzeriyse en son model arabaları günlüğü 150 $ dan kiralayabilme şansınız var :) Normalde araba kiralama yaşı 21'dir fakat üst kategoriye çıktıkça yaşınızın da büyük olması gerekiyor. Kalacağınız oteli çok iyi seçin. Eğer gecelik 400 $ civarında ödeme gücünüz varsa zaten her yer sizin :) Fakat benim size tavsiyem, otobüs duraklarına ve sahillere yakın olan Miami River Inn olacaktır. Gecelik ortalama 110 $ dır ve oldukça güzel bir lokasyonda yer almaktadır. Plaj olarak önerim South Beach olacaktır. Eğlence mekanları, restoranlar ve alışveriş merkezleri ağırlıklı olarak burada yer almaktadır. Outlet Mall için gidilecek en iyi yer Dolphin Mall'dur. Uluslararası Miami Havaalanına yakın ve şehrin batısında yani sahilden uzakta yer almaktadır. Fakat Tommy tshirtleri 10 $'dan Diesel saatleri 50 $ dan bulabileceğiniz yegane alışveriş merkezi burasıdır :) Birde dövme severler bilirler, Miami Inc. Hepimiz televizyonda defalarca izledik. Gidin orada dövme yaptırın diye zırvalık yapmayacağım :) Çünkü randevuyu 2 hafta sonrasına veriyorlar ve vereceğiniz ücret tüm tatilinizde harcadığınız para kadar olabilir. Ama alternatif olarak, illa Amerika'ya geldik, bir de üstüne Miami'deyiz dövme yaptırmadan gitmeyiz diyorsanız ; Tattoo & Co sizin için ideal olacaktır. Olympia Heights'te Tropikal parkın bulunduğu caddede (Bird Road) yer almaktadır. 

Florida'da dikkatimi çeken en büyük şey, şehirler arası spor rekabeti oldu. Orlanda Magic ve Miami Heat basketbol rekabeti, Jacksonville Jaguars ve Miami Dolphins amerikan futbolu rekabeti sanırım bu eyaleti en yaşanabilir yerlerden birisi yapıyor. Ama hepsinden de öte, amatör ruhu en derinden hissetmek istiyorsanız; Üniversitenizi seçin..Florida State mi yoksa University of Florida'mı ? Kısacası Gators mı yoksa Seminoles mi ? tercih sizin..ama benim favorim, savaşçı bir topluluk olan Seminoles..


                                            Ve bu eyalet için seçtiğim şarkı: WARCHANT 




Bir sonraki eyalet için anketi doldurmayı unutmayın.

Sevgiler.

Yiğithan Erdoğan  

6 Haziran 2012 Çarşamba

Amerika Yazı Dizisi - ALABAMA

Yerli kabilelerin ilk yaşadığı ve 1700 lerden sonra Avrupalılar tarafından keşfedilen ilk topraklardan biridir Alabama. Western tarzı müziklerde isminin her zaman geçtiği eyalettir ve başkenti Montgomery’dir. Eyaletin nüfusu dört buçuk milyona ulaşmıştır son yıllarda. Kuzey bölgesi kırsal ve Güney bölgesi körfeze kıyısı olduğu için ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık ön plana çıkmaktadır.
Umduğunuz bir Amerika’yı Alabama’da bulamayabilirsiniz. Fakat emin olun ki gerçek Amerika'yı yansıtan birkaç eyaletten biridir. İlk yerlilerin burada olması, konfederasyon savaşlarının oldukça çetin geçmesi, İngiliz ve İspanyol savaşlarının yaşanması ve 1960’lara kadar siyahîlere uygulanan katı kurallar bu eyaletin gerçek Amerika tarihi ile dolu olduğunun kanıtıdır.

Alabama’nın Meksika Körfezi’ne kıyıları bulunmaktadır. Deniz ve güneşi birlikte yaşamak için dört tane ünlü sahili vardır. Bunlar ; Gulf Shores, Orange Beach, Fort Morgan ve Dauphin Island’dır. Adı üzerinde Dauphin Island bir adadır ve diğer üç sahil kesiminden ayrıdır. Dauphin Island’a ulaşmak için eyaletin güneyinden adaya otoban köprü bulunmaktadır ve araba ile rahatlıkla ulaşılabilir. Ayrıca Fort Morgan sahilinden saat başı gemi seferleri bulunmaktadır.

Körfezde kıyısı olan her eyalet gibi Alabama’da da ‘’Deep Sea Fishing’’ yarışmaları ve turları bulunmaktadır. Yolunuz buraya düşerse mutlaka bu organizasyon tarihinde Dauphin Island’da olun ve derin mavi körfeze açılan onlarca yelkenliyle beraber sizde bu muhteşem aktiviteye katılın.

Eğer bir av tutkunuysanız Alabama tam size göre bir eyalet. Ak Kuyruklu Geyik avında Amerika’nın en önde gelen eyaletlerinden olan Alabama, avcılığı bir turizm sektörü haline getirmiştir. Toplamda 37 tane doğal hayat bölgesi ve 17 tane avcılık için dizayn edilmiş merkez bulunmaktadır. Tuscaloosa avcılık mevsimi için en çok rağbet gören şehirlerden bir tanesidir.
Amerika’da herkes outlet mağazası bulmak için can atar ve nitekim her eyalette belli mağazalar vardır. Alabama’nın kuzeyinde Boaz şehrinde iki tane outlet mağazası vardır. Bunlar;
Factory Stores of America (200 Lackey Street / Boaz, Alabama 35957)
Boaz Plaza Outlet Center (214 S. McClesky St., Ste. 856 / Boaz, AL 35957) Bu mağazalar ‘’American Mall’’ diye tabir edilen dev alışveriş merkezleri kadar büyük olmasalar da, aradığınız her şeyi bulabileceğinizden eminim.

Eğer Huntsville şehrine (eyaletin kuzeyinde) yolunuz düşerse Amerikan Uzay ve Roket merkezine uğramadan geçmeyin. Burada uzay simülasyonları ve 3-D gösteriler ile güzel vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca mini astronot kaskları ve bir sürü çeşitli hediyelik eşyanın satıldığı ‘’Gift Store’’ girişinde sıra beklemeniz gerekebilir.

Kuzey’de Tennessee eyaletine yakın olan şehirler biraz daha kuraktır ve Amerikan yaşam tarzı ağırlıklı bir kültür bulunmaktadır. Yani kovboy şapkası ile gezen amcalar, en iyi yemeğin sosisli sandviç olduğu ve American Muscle diye tabir edilen arabaları bu bölgede bol bol görebilirsiniz. Eyaletin güneyinde, yerlilerin yaşam alanları ve bitki örtüsünün bolluğundan dolayı daha fazla aktivite bulacaksınızdır.

Alabama’nın kıyı şehirlerinden Gulf Shores’a gidecek olursanız ve Golf oynamayı ya da seyretmeyi seviyorsanız, güneydeki eyaletlerin en iyi sahalarından ve tesislerinden birisi olan Cypress Bend at Craft Farms’a mutlaka uğrayın. Gulf Shores’ta olmasından dolayı hem körfezde balıkçılık aktivitelerine katılabilir ve derin mavi sularda yüzebilirsiniz hem de golf oynayabilir ya da turnuvaları izleyebilirsiniz.

Alabama, kişisel görüşüm olarak ölmeden görmeniz gereken bir yer değil. Fakat ılıman iklimi ve birçok doğa aktivitesi ile fırsat bulursanız gidin derim. Ayrıca Western müzikten hoşlanıyorsanız, burada satın alacak birçok şey bulacaksınız. Son olarak bu şarkıyı dinleyerek yazıyı bir kez daha okumanızı tavsiye ederim. Alabama-Song of The South 



Sevgiler,
Yiğithan Erdoğan